Let op! Geld lenen kost geld.

Hoe uw creditcardmaatschappij aan u verdient

maandag 28 april 2014

Het is soms best handig: je betaalt je etentje of je hotel met een creditcard. Maar wat we ons niet realiseren, is dat de dit geld kost. Hieronder leest u waarom. En krijgt u een paar tips.

Laksheid

We lijden aan wat met een duur woord heet status quo bias. We hebben een actieve voorkeur voor de bestaande situatie. Daarom switchte maar 6 procent van de mensen van ziektekostenverzekering, terwijl het voor veel meer mensen gunstig zou zijn. Je zou het ook laksheid kunnen noemen.
Creditcardmaatschappijen verdienen op een aantal manieren aan onze laksheid. In de eerste plaats doordat we – als we eenmaal een bepaalde creditcard hebben - niet meer wisselen en dus braaf elk jaar een paar tientjes betalen voor zo’n plastic pasje.

Duurkoop

Daarnaast realiseren we ons vaak niet dat de winkelier waar we onze kaart gebruiken een commissie betaalt. Daardoor is betalen met een creditcard alles bij elkaar veel duurder dan bijvoorbeeld pinnen. En dat wordt weer doorberekend in de prijs van de producten.

Rente

Creditcardmaatschappijen verdienen ook veel geld als je te laat betaalt. Als u de rekening van uw creditcard wilt betalen, moet u inloggen op uw creditcardomgeving. U krijgt dan de vraag hoeveel u wilt betalen. Standaard wordt daar het minimumbedrag ingevuld. Als u het hele bedrag ineens wilt terugbetalen, moet u daar extra moeite voor doen. Veel mensen hebben geen zin in dat gedoe en stellen het uit. Maar als u niet oppast, vergeet u het. En de rente die je dan betaalt is al gauw 15 procent op jaarbasis. Het is dus gunstig voor de creditcardmaatschappij als u te laat betaalt.

Lees hier het hele artikel


 

Bron: Telegraaf