Let op! Geld lenen kost geld.

Het nieuwe kentekenbewijs in de praktijk

donderdag 20 februari 2014

Sinds 1 januari 2014 heeft Nederland een nieuw kentekenbewijs. Het papieren kentekenbewijs heeft plaats gemaakt voor een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd).

Waarom een nieuw kentekenbewijs?

De directe aanleiding om het kentekenbewijs en de daarbij horende kentekenprocessen aan te passen, is het einde van de zelfstandige postkantoren. In de praktijk bleken de postkantoren veel tijd kwijt te zijn registratie van voertuigen. Toen de functie van de postkantoren veranderde, besloot de overheid te gaan onderzoeken hoe dit anders kon.

Daarnaast wil de overheid graag inspelen op twee trends:

  • Het verder digitaliseren en gebruikersvriendelijk maken van overheidsdiensten.
  • Het aanpakken van de voertuigcriminaliteit.

Aanpak fraude

De kentekencard is moeilijker na te maken dan een papieren kentekenbewijs. Niet alleen is het produceren van het document van polycarbonaat moeilijker dan van papier, ook zijn op het kentekenbewijs (combinaties van) moderne echtheidskenmerken verwerkt. Het namaken van een kentekencard met chip maakt het fraudeurs nog lastiger.

Uniek documentnummer en barcode

Ieder kentekenbewijs heeft een uniek documentnummer dat bij iedere handeling, die gevolgen heeft voor het kentekenbewijs, gecontroleerd wordt. De unieke barcode op de kentekencard versnelt die controle en verkleint bovendien de kans op invoerfouten.

Hoe dit allemaal voor u werkt als u een auto aanschaft ziet in ondertstaand dit filmpje.